Uncategorized

Două decenii cu Relaxa Aromatherapy. O afacere cu investiții care ajung la 500 mii de euro

Mi-am dorit să revin la scris, dar și mai mult la oameni și la poveștile lor.

Am decis să încep cu oamenii pe care deja îi cunosc, cu produsele și ideile cu care sunt deja familiarizată sau pe care le-am testat pe propria piele.

Succesul e ceva ce faci zi de zi și care ajunge la oameni, la cât mai mulți oameni… în cazul afacerii despre care vreau să vă vorbesc astăzi este despre plăcerea și beneficiile pe care le oferă cosmetica organică produsă la fabrica a doi frați, Radu și Corneliu Celnacov. I-am cunoscut acum 5 ani și am colaborat în diverse proiecte. Este poate una dintre cele mai de durată „prietenii” cu o afacere made in Moldova. M-am gândit că ar fi interesant să îi întreb despre care sunt realizările lor din prezent, ce investiții au și unde pot găsi produsele lor oamenii care vor citi acest blog. Mai pe scurt, vreau să mă aleg cu niște lecții din experiența afacerii Relaxa și mă aștept să fie utile și pentru tine.

Este o afacere care de două decenii produce produse cosmetice și le vinde în România, Republica Moldova, Bulgaria, Dubai. Produsele de asemenea ajung la oricine face o comandă online pe site-ul relaxa.md. În România găsiți produsele Relaxa Aromatherapy în Auchan, dar și în magazine naturiste, saloane spa din București, Cluj, Brașov, Călărași. În Republica Moldova produsele le găsiți în farmacii.

Continuu să cred că cele mai rezistente în timp sunt afacerile de familie, care au un scop comun. Scopul afacerii Relaxa a fost și este să ofere tratament prin relaxare. Primul produs lansat acum 22 de ani a fost sarea de baie, ideea fiind a tatălui lor, doctor osteopat. Acesta recomandă sarea de mare ca metodă alternativă pentru combaterea reumatismului, durerilor de spate, durerilor articulare. În prezent produc o gamă de peste 100 de produse cu diverse arome: măști de față, uleiuri esențiale, creme naturale, bile efervescente, deodorante, săpunuri, scraburi, etc. Toate produsele sunt organice și pe bază de alge și ingrediente din „inima mării”, care sunt benefice pentru corpul uman. Sincer, am atât de mult încredere în aceste produse încât îi fac băi cu sare de mare de la Relaxa și fiului meu Ken de 1,5 ani.

Revenind la afacere, succesul se datorează materiei prime importate din Europa, care are certificare Ecocert, dar și colaborarea cu agricultorii din Republica Moldova, mai ales cu cei care comercializează lavandă, salvie, mentă.

Cea mai recentă investiție de aproximativ 500 000 euro a fost în fabrica unde se va regăsi și Centru de Recuperare și Spa. Locul unde se produc produsele cosmetice, iar clienții le pot personaliza după propriile gusturi și să le aplice aflându-se în centrul de recuperare. Centrul de asemenea presupune zone cu piscine cu ape minerale și sărate, zone spa și zone de proceduri de înfrumusețare și tratamente. Cei interesați trebuie să știe că centrul să află într-o zonă turistică lângă râul Nistru.

M-am gândit, ok, Relaxa are succes pentru că are produse pe care dacă le încerci o singură dată devii fidel(ă). Ok, sunt niște produse foarte accesibile și le poate avea oricine în trusa sa de îngrijire zilnică. Ok, este o afacere care de 22 de ani se dezvoltă și obține tot mai mult spațiu de comercializare în Moldova, România și alte țări… i-am întrebat: dar promovarea?

”Produsele sunt promovate pe rețelele sociale, dar și direct în retail. Produsele Relaxa sunt 100% naturale, clienții care au încercat revin din cauza calității”, mi-a spus Radu, unul dintre fondatori.

Ce am învățat de la interacțiunea mea cu Relaxa și cu fondatorii acestei afaceri?
  1. O afacere are nevoie de timp. Dacă vezi potențial, dacă pornești de la un singur produs/ nișă, pui acolo suflet și focus. Oamenii dau bani pentru a obține acel produs/serviciu și atunci merită să investești timp pentru acea afacere. Asta a făcut Relaxa. A pornit de la sarea de mare, iar în 22 de ani a dezvoltat/lansat multe alte produse. E ca și cum ai merge la prima întâlnire cu cineva și trebuie să iei o decizie din primele 60 de min. dacă vei continua sau nu… Depinde de așteptările tale. Ca și în relații/dragoste, trebuie să știi sigur dacă vrei să înceapă și să îți pui un termen în care să decizi dacă vrei să continue… sau cât să continui.
  2. Poți să ai mai mult succes, dacă construiești o afacere de familie (sau cu un partener de business) cu un scop comun. Am încercat să construiesc ceva singură, de la zero… și v-o spun acum fără nicio rușine, deși oamenilor li se părea că e ceva super fain ce fac și ce obțin, mie îmi era foarte greu… Și mi-am învățat lecția. Nu mă mai bag în proiecte unde eu trebuie să fiu și calul, și hamalul…

„Afacerea de familie îți aduce satisfacții. Știi că te poți baza oricând și că fiecare dintre noi are rolul său, fiecare încearcă să aducă un beneficiu companiei”, mi-a spus Radu, spre finalul discuției.

3. Oamenii află foarte repede despre tine/produsele/serviciile tale dacă ceea ce oferi este ceea de ce au ei nevoie, este de calitate și au banii necesari pentru a achiziționa.

Personal am încercat să vând și scump, și ieftin. Este ușor să vinzi ieftin, însă dezamăgitor, pentru că investești mult și primești mult mai puțin. Ideal ar fi să primești atât cât oferi. De ce spun asta? Gândiți-vă la produsele pentru care dați bani și care reprezintă o valoare pentru voi și chiar nu aveți remușcări atunci când dați bani pe ele. Eu cred că trebuie să primești plăcere oferind bani pe ceea ce îți aduce satisfacție. Apu iaca, produsele Relaxa sunt unele dintre acele plăceri 😀 și vi le recomand sincer să le testați.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*